ΧΟΙΡΙΝΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

 

ΜΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑ

 

ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 20΄

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ΩΡΑ 

ΚΟΣΤΟΣ: € 2,10 η μερίδα

 

ΣΥΝΤΑΓΗ: ΕΛΕΝΗ ΜΠΑΡΜΠΕΑ   

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.studiom.gr

FOOD STYLING: ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ 

Xoirino-abgolemono-590-z

Υλικά

1 κιλό χοιρινό κρέας, μπούτι, σπάλα ή λαιμός*, σε μεγάλους κύβους 

100 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1½ κιλό σελινόριζα

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 

αλάτι & πιπέρι 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

2 κρόκοι αβγών 

½ κούπα χυμό λεμονιού

 


Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις σελινόριζες, τις κόβουμε κυδωνάτες σε 5-6 κομμάτια (όπως κόβουμε τις πατάτες και τα μήλα). Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5-7 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Κατόπιν προσθέτουμε καυτό νερό μέχρι να καλυφθεί το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά (από δυνατή σε μέτρια). Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε για περίπου 45 λεπτά. Τρυπάμε το κρέας με ένα πιρούνι και το δοκιμάζουμε. Αν δεν έχει μαλακώσει αρκετά, συνεχίζουμε το βράσιμο. Αν είναι τρυφερό (σχεδόν έτοιμο), προσθέτουμε τις σελινόριζες και βράζουμε για 15 λεπτά ακόμη. Αβγοκόβουμε (βλ. χρήσιμος οδηγός: τεχνικές, τι&πως). Το σερβίρουμε ζεστό πασπαλίζοντας με άνηθο και πιπέρι.  

 

*Το κρέας από μπούτι είναι κατάλληλο για μαγειρευτά, καθώς είναι φτωχό σε λίπος, χρειάζεται όμως χρόνο για να μαλακώσει καλά, καθώς αποτελείται κυρίως από μυς. Μπορεί να αντικατασταθεί από δύο πιο οικονομικά μέρη χοιρινού κρέατος, τη σπάλα ή τον λαιμό, τα οποία δίνουν επιπλέον νοστιμιά λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς τους σε λίπος. 

 


Αρμονία κρασιού: Λευκό ξηρό κρασί, περασμένο από βαρέλι, που όμως διατηρεί ικανά επίπεδα οξύτητας, όπως το Chardonnay Κτήμα Κατσαρού, από την Κρανιά του Ολύμπου Α.Ν.Α. 

 

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ