Ρόδι, το πολύτιμο

ΡΟΔΙ, ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ
Ο Στέφανος Κασσίδης ήταν από τους πρώτους καλλιεργητές που ασχολήθηκαν με τη συστηματική καλλιέργεια της ροδιάς. Πριν από οκτώ χρόνια καλλιέργησε ρόδια σε μια έκταση μεγαλύτερη των χιλίων στρεμμάτων και σύντομα τη διπλασίασε. Ταυτόχρονα δημιούργησε τη Ρόδι Ελλάς, ένα δίκτυο καλλιεργητών ροδιού που βασίζεται στο μοντέλο της συμβολαιακής γεωργίας. Έτσι, έστησε ένα εργοστάσιο τυποποίησης στον τόπο καταγωγής του, το Δυτικό Πέλλας. «Το ρόδι γίνεται ανάρπαστο λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας και των πλούσιων αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του. Είναι μια δυνατή τάση στην αγορά» επισημαίνει ο κ. Κασσίδης. Σήμερα συνεργάζεται με 500 καλλιεργητές (12.000 στρέμματα), κάτω από την ομπρέλα της Ρόδι Ελλάς. Η εταιρεία του είναι εξαγωγική σε ποσοστό 95% (Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία και Αμερική), ενώ τα υπόλοιπα προϊόντα διοχετεύονται στην ελληνική αγορά. Όσοι καρποί δεν πάνε στην Α’ διαλογή μετατρέπονται σε χυμό, μαρμελάδα και σος ροδιού, ένα προϊόν με συμπυκνωμένη γεύση κατάλληλο για ντρέσινγκ, μαρινάδες, ακόμη και για παγωτό. «Στον χυμό, χρησιμοποιούμε μια καινοτόμα μέθοδο ταχείας κατάψυξης που σε αντίθεση με αυτήν της παστερίωσης διατηρεί όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του φρούτου και δεν αλλοιώνει τη γεύση του» λέει χαρακτηριστικά.

Από τη Μερόπη Κοκκίνη

Δημοσιεύτηκε ατο τεύχος 17 (Οκτώβριος 2014)


ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ