Φάβα αυθεντική

Ο Γιάννης Νομικός όχι μόνο παράγει φάβα,  αλλά είναι και ο μοναδικός που διαθέτει μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας διασφαλίζοντας αυθεντικότητα και ποιότητα.
Από τη Μερόπη Κοκκίνη
Φάβα αυθεντική
Γνωστή για τη γεύση της, η φάβα της Σαντορίνης εδώ και λίγα χρόνια έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) της Ε.Ε. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που τη βρίσκουμε σε ανεβασμένες τιμές χωρίς πάντα να πιστοποιείται η προέλευσή της. Ο Γιάννης Νομικός όχι μόνο καλλιεργεί αρκετά στρέμματα αλλά είναι και ο μοναδικός που διαθέτει μονάδα επεξεργασίας και συσκευασίας διασφαλίζοντας αυθεντικότητα και ποιότητα.

Φάβα αυθεντική

«Η τυποποίηση είναι το όχημα πιστοποίησης του προϊόντος» μου εξηγεί ο κ. Νομικός, που παρά το γεγονός ότι έβλεπε τους πάντες γύρω του να ασχολούνται με τον τουρισμό, ο ίδιος, καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, πίστεψε στις παραδοσιακές καλλιέργειες της θηραϊκής γης και συνέχισε την παράδοση.
«Σπέρνουμε τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου-του Αγίου Νικολάου, όπως με συμβούλευε ο πατέρας μου-πρώτα στα κτήματα που είναι κοντά στη θάλασσα και στη συνέχεια στα ψηλότερα. Σύμφωνα με τον πατροπαράδοτο τρόπο, δεν ποτίζουμε ποτέ τα φυτά, ενώ η σοδειά μαζεύεται τον Μάιο πριν πιάσουν οι πολλές ζεστές και αποθηκεύεται σε μεγάλα βαρέλια χωρίς υγρασία, όπου “ξεκουράζεται” για τουλάχιστον έξι μήνες, προκειμένου να στεγνώσει για να μπορέσει στη συνέχεια να αλεστεί, να καθαριστεί και να συσκευαστεί» περιγράφει. 
Στο κτήμα του ο κ. Νομικός καλλιεργεί επίσης άνυδρες φιστικιές και άνυδρα ντοματάκια που τα κάνει γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα ή λιαστά σε λάδι και ξίδι.

Τα προϊόντα του Γιάννη Νομικού θα τα βρείτε σε παντοπωλεία και ντέλι της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22860 31016.  


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 16 (Σεπτέμβριος 2014)

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ