Λεξικό γεύσεων: Τι ξέρετε για το φλησκούνι;

Από τη Νανά Δαρειώτη

Λεξικό γεύσεων: Τι ξέρετε για το φλησκούνι;
Ηδύοσμος ο βλήχων ή γλήχων, επιστημονικά mentha pulegium, και pennyroyal, μυθολογικά το βοτάνι του Πλούτωνα. Διότι χόρευε η νύμφη Μίνθη ξένοιαστα με τις αδελφές της, την είδε ο θεός του Άδη και μαγεύτηκε. Τα νέα έφτασαν στ’ αφτιά της απατημένης συζύγου, οπότε για να τη σώσει ο εραστής τη μεταμόρφωσε σε λουλούδι. Μετάφραση, αν δεν θες να κοιτάς το χώμα ανάποδα, άσε τους παντρεμένους θεούς ήσυχους.
Στη μεγάλη οικογένεια των χειλανθών και στο γένος της μέντας ανήκει το φλησκούνι. Αναφέρεται σε κείμενα του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Διοσκουρίδη. Επίσης, σε αρχαία κινέζικα γραπτά ως αποχρεμπτικό και τονωτικό. Το αναφέρει και ο Σαίξπηρ ως αφροδισιακό.

Λεξικό γεύσεων: Τι ξέρετε για το φλησκούνι;

Ο Ιπποκράτης είχε κάποιες διαφωνίες για τις καταπραϋντικές ιδιότητές του, αλλά όλοι συμφωνούσαν (Γαληνός, Διοσκουρίδης, Κινέζοι) στη χρήση του για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος, του βήχα, της δυσμηνόρροιας, των ιλίγγων, της αϋπνίας και του πονόλαιμου. Χρησιμοποιείται ως καταπραϋντικό της βαρυστομαχιάς, των νευρικών διαταραχών και της γαστρίτιδας. Γίνεται μυρωδάτο αφέψημα, αιθέριο έλαιο, αλλά και μυρωδικό της κουζίνας. Σε συνδυασμό με λουίζα, μελισσόχορτο, ιβίσκο και γλυκόριζα βοηθά στη μη κατακράτηση υγρών και στη δίαιτα. Σε αφέψημα, μαζί με τριμμένο τζίντζερ, βοηθά στη δυσπεψία.


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 8 (Νοέμβριος 2014)ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ