Τα wine bars που αγαπάμε

Μέσα στα δύο τελευταία χρόνια, πρέπει να πήγαμε –και να ξαναπήγαμε– σε περισσότερα από 40 wine bars ή τέλος πάντων σε χώρους που «αυτοπροσδιορίζονται» ως wine… κάτι. Από αυτά, κάποια ήδη έπαψαν να λειτουργούν και κάποια άλλα τα ξεχάσαμε μόλις βγήκαμε από την πόρτα τους. Όμως υπάρχουν κι εκείνα που συνεχίζουμε να αγαπάμε, που μας δίνουν χαρά κάθε φορά που καθόμαστε στα τραπέζια ή έστω στην «μπάρα» τους. Τα μοιραζόμαστε μαζί σας, όχι γιατί είναι τα καλύτερα (απεχθανόμαστε άλλωστε την αυθαιρεσία και την έπαρση του «καλύτερου»), αλλά γιατί απλά μας αρέσουν.
Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη
Τα wine bars που αγαπάμε
Ας ξεκινήσουμε σαν να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό που συνηθίσαμε να λέμε ιστορικό και που συγκεντρώνει σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου τα περισσότερα wine bars της πόλης. Το Heteroclito, δυο βήματα από τη Μητρόπολη της Αθήνας, μικροσκοπικό, που μεγαλώνει βγάζοντας τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος, μοιάζει λίγο με τη… σπηλιά του Αλή Μπαμπά. Όλος ο πλούτος του ελληνικού αμπελώνα σε λίγα τετραγωνικά. Ελκυστικές τιμές, πολλές, καλοδιαλεγμένες ετικέτες, συχνές εναλλαγές προτάσεων και φροντισμένες ποικιλίες τυριών και αλλαντικών. Αν αγαπάτε το κρασί, θα το λατρέψετε, αν πάλι ανήκετε στους τύπους wannabe, μάλλον δεν είναι για εσάς.
Να ανηφορίσουμε μετά στη Μητροπόλεως και στρίβοντας στη Βουλής να βρεθούμε στον πεζόδρομο της Ηπίτου. Το Kiki de Gréce δεν θα το έλεγες ακριβώς wine bar. Μάλλον bistrot με οινοφιλικό προσανατολισμό. Αλλά πάλι μας αρέσει, για τη χαλαρή του ατμόσφαιρα, τα νόστιμα πιάτα που επιμένουν ελληνικά και τις έντιμες επιλογές των κρασιών του. Σχεδόν απέναντι, πάνω στην οδό Βουλής, το Oinoscent και… ο παλιός είναι αλλιώς! Από τα πρώτα που άνοιξαν στο Κέντρο, ωριμάζει όμορφα, μαζί με τους ιδιοκτήτες του, προσφέροντας μια πολυσυλλεκτική κάρτα κρασιών, που αν και ευνοεί τον ελληνικό αμπελώνα, δεν περιορίζεται σε αυτόν. Πολύ δραστήριοι στην επικοινωνία οι αδελφοί Αγαπητού, κρατάνε πάντα σε εγρήγορση την πιστή τους πελατεία, οργανώνοντας συχνά παρουσιάσεις παραγωγών και θεματικές γευσιγνωσίες.
Στη Στοά Ράλλη, δίπλα στη ρώσικη εκκλησία της Φιλελλήνων, το By the glass κερδίζει με τους μεγάλους για την κατηγορία χώρους και τον «αστικό» αέρα του. Προτείνει πάνω από 20 ετικέτες σε ποτήρι, με τις φιάλες μάλιστα να συντηρούνται σε ειδικά μηχανήματα, ενώ αρκετές είναι και οι επιλογές συνοδευτικών πιάτων. Απλώς αποφεύγουμε τις ημέρες και ώρες αιχμής. Ούτε η Taverna Catalana, χαμηλά στη Σίνα, ανήκει στα τυπικά wine bars. Όμως μεταφέρει με τόσο αυθεντικό τρόπο το κλίμα και την αίσθηση της –αυτονομιστικής– Βαρκελώνης κι όχι μόνο μέσα από τις γεύσεις και τα κρασιά, που είναι τεχνικά αδύνατο να της αντισταθείς. Μικρός, ζεστός χώρος, επιλογές πλην του καταλανικού και από τον ελληνικό αμπελώνα, μπίρες ισπανικής μικροζυθοποιίας και... κρατήσεις απαραίτητες.
Κρυμμένο στην οδό Πορίνου, κοντά στην έξοδο του μετρό Ακρόπολη, το Wine Point επιφυλάσσει κάθε μήνα μια διαφορετική έκπληξη στους φίλους του. Η δουλειά ενός έλληνα οινοποιού παρουσιάζεται διεξοδικά και τα κρασιά του προσφέρονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές τόσο σε ποτήρι όσο και σε φιάλη. Ανάλαφρη διάθεση, νεαρόκοσμος με το θηλυκό στοιχείο να υπερτερεί, τουλάχιστον 200 ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα και τιμές στον μέσο όρο. Στην πλατεία Βαρνάβα, στο Παγκράτι, θα βρούμε την Οκτάνα, συνέχεια με έναν τρόπο της θρυλικής Στροφιλιάς της πλατείας Καρύτση. Επιλογές κρασιών που δείχνουν φροντίδα και άποψη, σε τιμές που μαρτυρούν σεβασμό, μαζί με απαλή μουσική, όμορφο σχεδιασμό και γελαστούς ανθρώπους. Αν μάλιστα προσθέσετε και τα νόστιμα συνοδευτικά πιάτα, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να ζητήσετε.
Στη Γλυφάδα θα τελειώσει η winebarότσαρκά μας, στο Vein, της οδού Μ. Μπότσαρη. Το αγαπάμε για την προσοχή στη λεπτομέρεια που αποπνέει ο χώρος, από τον σχεδιασμό και τις μουσικές μέχρι τον κατάλογο των κρασιών. Τούτος ο τελευταίος περιλαμβάνει αρκετές από τις λιγότερο γνωστές ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, δίνοντας την ευκαιρία για μικρές ανακαλύψεις. Στα θετικά επίσης τα ευφάνταστα συνοδευτικά πιάτα.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ: By the glass: Γ. Σουρή 3, Σύνταγμα, τηλ. 210 3232560. Heteroclito: Φωκίωνος 2, Μητρόπολη, τηλ. 210 3239406. Kiki de Grèce: Ηπίτου (πεζόδρομος, από Βουλής 38), Σύνταγμα, τηλ. 6938 878856. Oinoscent: Βουλής 45-47, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229374. Οκτάνα: Πλατεία Βαρνάβα 9, Παγκράτι, τηλ. 210 7014630. Taverna Catalana: Σίνα 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 3610447. Vein: Μ. Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, τηλ. 215 5159777.  Wine Point: Πορίνου 2, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9227050.


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 19 (Δεκέμβριος 2014- Ιανουάριος 2015)
ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ