LA TAVERNA CATALANA

Καταλανική κουζίνα & κρασί


Σίνα 9, Κολωνάκι, τηλ. 210 3610447
Ανοιχτά καθημερινά από τις 3 το μεσημέρι. Κυριακή κλειστά. Οι κρατήσεις επιβάλλονται, λόγω περιορισμένου χώρου.
LA TAVERNA CATALANA
Πώς λένε έρωτας με την πρώτη ματιά; Ακριβώς αυτό. Μια μικρή γωνιά Καταλωνίας, τόσο μικρή, που φαντάζομαι πως με δυσκολία χωράει 30-35 άτομα, ήρθε στη Σίνα, μαζί με το φθινόπωρο. Και μας κέρδισε, γιατί μεταφέρει με τον αυθεντικότερο ίσως τρόπο τον αέρα και το κλίμα μιας βαρκελωνέζικης «ταβέρνας», όχι όπως τα βλέπουν οι τουρίστες των ομαδικών εκδρομών, στις Rambles και στη Barri Gotic, αλλά όπως τα βιώνουν οι ντόπιοι. Σπιτικές συνταγές φαγητών, όπως το εξαιρετικά εκτελεσμένο Fricandό catala, το παραδοσιακό κυριακάτικο πιάτο των Καταλανών ή η Brandada μπακαλιάρου, τα φρέσκα μανιτάρια και ο μπακαλιάρος στον φούρνο με καπνιστή πάπρικα, παντρεύονται με κρασιά τόσο από τον ελληνικό αμπελώνα όσο και από τις πολύ δημοφιλείς αμπελουργικές ζώνες της Καταλωνίας, όπως οι Penedes, Costers del Segre και Priorat. Φυσικά, τις επιλογές συμπληρώνουν 7-8 διαφορετικές εκδοχές της φρέσκιας μπίρας Montseny, που φτιάχνεται με νερό από τις πηγές του ομώνυμου βουνού στα βορειοδυτικά της Βαρκελώνης. 

Θα ξαναπάς; Πήγα ήδη δύο φορές και μέχρι να κυκλοφορήσει το Αλάτι&Πιπέρι θα έχω πάει και τρίτη. 

Τι σου άρεσε περισσότερο; Εκτός από το φαγητό, η διακόσμηση στους τοίχους. Σύμβολα, αφίσες και αφισέτες στην καταλανική διάλεκτο και ανάμεσά τους το σύνταγμα της Καταλανικής Δημοκρατίας (1931) του Francesc Masia.

Αν πεινάσω; Φροντίστε να πάτε πεινασμένοι.

LA TAVERNA CATALANA

Τι θα πληρώσω; Από €4 τα αγαπημένα μου ψωμάκια με ντομάτα, λάδι και ανθό αλατιού έως €16 το βουβάλι από την Κερκίνη, που σιγομαγειρεύεται σε κόκκινο κρασί. Τα κρασιά αρχίζουν από €16 η φιάλη και από €5 το ποτήρι
.

Από τον Α. Ν. Ανδρουλιδάκη

Φωτογραφίες: Σίσσυ Μόρφη

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 17 (Οκτώβριος 2014)


SHMEIOSH






ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ