Βαριά ατοπήματα

Αν αυτό λέγεται προβολή του σύγχρονου τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας, τότε εγώ είμαι ο Αη-Γιάννης ο Πρόδρομος!
Του Α.Ν.Ανδρουλιδάκη
ΒΑΡΙΑ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ

Πολύ φοβάμαι ότι η παρουσίαση εικόνας από τους «χιτλερικούς» Ολυμπιακούς αγώνες του ’36 στο Βερολίνο, δεν ήταν το μοναδικό ατόπημα του 12λεπτου βίντεο του ΕΟΤ, που υποτίθεται θα προβάλει τουριστικά τη χώρα μας για το 2015! Δεν θα σταθώ στην συνολική προσέγγιση – αν και οφείλω να επισημάνω την απουσία κάποιων σκηνών από εκείνη την παλιά ελληνική ταινία, με τον Κώστα Βουτσά να πουλάει τσολιαδάκια στην Ακρόπολη, που βρίσκω πως θα ταίριαζαν εξαιρετικά!
Οινογράφος είμαι και το ελληνικό κρασί μ’ ενδιαφέρει. Όπως και χιλιάδες άλλους ανθρώπους σε τούτο τον τόπο, που χρόνια τώρα πασχίζουν, όχι πάντα με τη βοήθεια της Πολιτείας, να χτίσουν το καινούργιο πρόσωπο του. Του εμφιαλωμένου κρασιού, που κερδίζει διακρίσεις, κατακτά αγορές και διεκδικεί θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, γι’ αυτό που είναι σήμερα κι όχι γι’ αυτό που υπήρξε πριν από 2.500 χρόνια. Αυτό αφορά ίσως τους αρχαιοδίφες αλλά όχι τους σύγχρονους καταναλωτές.
Ντράπηκα λοιπόν και θύμωσα για την εικόνα του κρασιού που προβάλλει αυτό το –προφανώς ακριβοπληρωμένο– φιλμάκι. Πάτημα των σταφυλιών με γυμνά πόδια, χωρίς αποβοστρύχωση (σιγά τώρα!), σ’ ένα πράμα που ο θεός να το κάνει πατητήρι,  (μια κομμένη κεφαλή Διονύσου στο βάθος για ατμόσφαιρα), κρασοβάρελα από την εποχή του Ποτέ την Κυριακή, χύμα κρασί από την κάνουλα και άντε εβίβα μας παιδιά (φυσικά στα κλασικά ποτηράκια της ταβέρνας)! Ντράπηκα γιατί υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα, που πιστεύουν πως αυτό είναι το επίπεδο της οινοποιίας μας. Πιο πολύ όμως θύμωσα, γιατί κάποιοι «μπαγάσηδες» στον ΕΟΤ, που πληρώνονται για να σκέφτονται, να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν και να προβλέπουν, έδωσαν την έγκρισή τους!
Το στιγμιότυπο από τους Ολυμπιακούς του ’36, αφαιρέθηκε ύστερα από δηκτικό σχόλιο που δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian. Για να αλλάξει το τμήμα με το κρασί, ποιος πρέπει άραγε να μας «ξεφωνίσει»;   


Δείτε το βίντεο του ΕΟΤ εδώ (το τμήμα του κρασιού ξεκινάει στο 6ο λεπτό):


ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ