ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ


Βίκτωρος Ουγκώ 10 & Τσακάλωφ, Κερατσίνι, τηλ. 210 4323010 & 6981 885411
ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ
Τριγύρω αέρας γειτονιάς, διώροφα με κήπους και φράχτες και στο εσωτερικό της ταβέρνας όλα να θυμίζουν βράδια των διακοπών σε νησί της άγονης γραμμής όπου ο χρόνος εξακολουθεί να κυλάει σε πιο ανθρώπινους ρυθμούς.

Η ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ: Η Ιωάννα Σπηλιώτη, μαγείρισσα-ιδιοκτήτρια και ψυχή του Ψαροκόκαλου, γνώριζε από παιδί τα των ψαριών. Ο πατέρας της προμήθευε με δίχτυα τα καΐκια και αυτό τη βοήθησε όχι μόνο να έχει πρώτη την καλύτερη πρώτη ύλη, αλλά και να μάθει τα τερτίπια των ψαριών, τις εποχές τους και πώς να τα μαγειρέψει.

ΠΡΟΤΕΙΝΩ: Να την αφήσεις να κάνει κουμάντο γιατί θα βγεις κερδισμένος. Θα σου φέρει ό,τι έχει βγάλει η ψαριά, ψημένο ή μαγειρεμένο με τον ιδανικό τρόπο. Αρχίζοντας με ψιλό γαριδάκι, όμορφα αχνισμένο, να συνεχίσεις με την κλασική γαριδοσαλάτα των 70s και τη μαγειρευτή σουπιά. Δοκίμασε τα αφροτηγανισμένα κουτσομουράκια, αλλά μην παραλείψεις το πεντανόστιμο μυδοπίλαφο (με μπασμάτι, όπως στην Πόλη) ούτε τον ολοζώντανο αστακό ή την αλανιάρα τσιπούρα.


ΣΧΟΛΙΟ: Αν δεν είσαι της γειτονιάς, σίγουρα θα ευγνωμονείς το «έξυπνο» τηλέφωνό σου, που τα κατάφερε μια χαρά να βρει τον δρόμο μέχρι τούτα εδώ τα μέρη, που άλλοτε μπορεί και να σου φαίνονταν μακρινά.


ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ

ΤΙΜΗ: Ορεκτικά-πρώτα από €2,50-€20 (η παέγια για 4 άτομα), ψάρια από €30-€50/κιλό, αστακός €55/κιλό, αστακοκαραβίδες €60/κιλό.
Από τη Θάλεια Τσιχλάκη


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 14 (Ιούνιος 2014)


SHMEIOSH


ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ