basilainas1 270

Βασίλαινας

Αυτό είναι ίσως και το μοναδικό ιστορικά εστιατόριο της Αττικής που λειτουργεί από την ίδια οικογένεια, στον ίδιο χώρο, με σταθερά καλή ποιότητα και κοινό για περίπου εκατό χρόνια.
Από τη Νανά Δαρειώτη


Βασίλαινας


Αιτωλικού 72 & Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457
basilainas2 590


Τα έργα του μετρό στο λιμάνι δεν διευκολύνουν είναι αλήθεια την πρόσβαση, όμως το εστιατόριο της Αιτωλικού δεν πτοείται από δυσκολίες, που άλλωστε δεν το εμπόδισαν να λειτουργεί ασταμάτητα από το 1920. Με μια πρωτιά που μάλλον δεν θα πιστεύαμε αν δεν ήταν καταγεγραμμένη, είναι το ελληνικό εστιατόριο που καθιέρωσε το menu degustation, ήδη από το 1928, αλλά και το ντελίβερι. Η λογική του ιδρυτή Θανάση Βασίλαινα «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραγγείλεις κάτι καλύτερο από αυτό που σου σερβίρω» τηρήθηκε απαράβατα μέχρι πρόσφατα, που προστέθηκε και το μενού α λα καρτ. Ο εγγονός Θανάσης Βασίλαινας συνεχίζει να σερβίρει τον χειμώνα στην ισόγεια σάλα και το καλοκαίρι στην αρωματισμένη με γιασεμί ταράτσα πιάτα καλά και πολύ δουλεμένα. Στην κουζίνα, εδώ και πέντε χρόνια, βρίσκεται ο σεφ Ρενάτο Μεκόλι, η καλύτερη μέχρι σήμερα συνεργασία κρίνοντας εκ του αποτελέσματος. Το μενού παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στη θάλασσα, με τα γήινα στοιχεία να λειτουργούν συμπληρωματικά. Ο χώρος έχει ανακαινιστεί, χωρίς να ξεφεύγει από το τρίπτυχο λιτότητα, λειτουργικότητα, άνεση. Με λίγα λόγια, ο Βασίλαινας ίσως να είναι και το μοναδικό ιστορικά εστιατόριο της Αττικής που λειτουργεί από την ίδια οικογένεια, στον ίδιο χώρο, με σταθερά καλή ποιότητα και κοινό για περίπου εκατό χρόνια.

Η πρωτοτυπία: Το μενού των δέκα πιάτων μαζί με το καλωσόρισμα στην τιμή των 35 ευρώ είναι παραπάνω από χορταστικό, χρεώνοντας ουσιαστικά θαλασσινά πιάτα όπως τσιπούρα, φαγκρί, καλαμάρι, αλλά και το κρέας, σε αναπάντεχα χαμηλές τιμές.

Προτείνω: Η κακαβιά από πετρόψαρα και καβούρια Καβάλας είναι βελούδινη σε υφή, με απαλή αλλά γεμάτη γεύση και ωραία θαλασσινά αρώματα. Η ταραμοσαλάτα, εμβληματικό πιάτο του μαγαζιού, παραμένει απλά εξαιρετική. Το τραγανό ταρτάρ φαγκριού με μοσχολέμονο και αρωματικά βότανα παίρνει την απαραίτητη ένταση από τη γιαπωνέζικη «μουστάρδα», το γουασάμπι, που κοντεύει να χαρακτηριστεί τοπικό ελληνικό προϊόν. Ο σολομός έρχεται σε τρεις εκδοχές. Στην πρώτη καπνίζεται εν οίκω, στη δεύτερη μαρινάρεται σε σόγια και στην τρίτη ψήνεται σε κρούστα μπαχαρικών, κάνοντας ένα παιχνίδι με τα αρώματα και το πέρασμα από γήινο, γλυκό, όξινο σε μπαχαρεμένο, πληθωρικό. Το καλαμάρι με πέστο μελιτζάνας σε μπρουσκέτα παίζει να είναι και το πιο άψογο καλαμάρι της χρονιάς. Μικρή υστέρηση η μελιτζάνα, που εκτός εποχής καθώς είναι, δεν είχε την αναμενόμενη συμπύκνωση γεύσης. Ο φρέσκος μπακαλιάρος μάς ήρθε με σάλτσα αγριομάραθου, με σελινόριζα και μπρόκολο, κάνοντας ένα ωραίο αρωματικό παιχνίδι με ιδιαίτερα ισορροπημένο αποτέλεσμα και πολύ νόστιμο. Στα κρεατικά, το χοιρινό φρικασέ με τα ξινούτσικα σέσκουλα είναι μια από τις ωραίες στιγμές της ελληνικής κουζίνας. Ο εις τα εξ ων συνετέθη μουσακάς, πάλι, τη στιγμή που συντίθεται στο στόμα δίνει τη γνωστή οικεία γεύση μιας καλομαγειρεμένης τυπικής εκδοχής του. Ο βουτυράτος, γαλατένιος σιμιγδαλένιος χαλβάς και το μαστιχάτο μιλφέιγ μάς ικανοποίησαν πλήρως.

basilainas1 590

Σχόλιο: Ο Βασίλαινας είναι ένα εστιατόριο που σου επιτρέπει να δημιουργείς μνήμες. Στο πέρασμα των χρόνων θυμάσαι το καλύτερο και το λιγότερο καλό πιάτο κάθε φάσης, τους χειμώνες και τα καλοκαίρια, τον σεφ που τότε ήταν στην κουζίνα, τις παρέες σου, τις κουβέντες με τον ιδιοκτήτη, τα γλέντια, το μεγάλωμα το δικό σου, την εξέλιξή του. Που σε αυτή τη φάση δείχνει να είναι σε μια όμορφη, συνεπή, πολύ νόστιμη ωριμότητα.

Τιμή: Το μενού των δέκα πιάτων €35. Στο α λα καρτ, σούπες €8, σαλάτες και ορεκτικά €6,80-€14, κυρίως €13-€24, γλυκά €5,50-€6,50. Καλή λίστα κρασιών.

Από τη Νανά Δαρειώτη

Δημοσιεύθηκε στο τευχος 22 (Απρίλιος 2015)

SHMEIOSH



ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ