Cookoovaya


Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Χίλτον, τηλ. 210 7235005
Cookoovaya
Η εστιατορική σκηνή στην Ελλάδα μοιάζει κάπως με τη θεατρική αντίστοιχη και αυτή επίσης μιμείται με κάποιον τρόπο τις αντίστοιχες του εξωτερικού. Μπρόντγουεϊ, οφ Μπρόντγουεϊ, οφ οφ Μπρόντγουεϊ και πάει λέγοντας. Παραστάσεις με ηθοποιούς φίρμες, άλλες με ηθοποιούς «ποιοτικούς», άλλες με μείγμα και των δύο και άλλες με νέους φερέλπιδες. Το δε ρεπερτόριο έχει επίσης τα δικά του. Κλασικά έργα, πρωτοποριακά, καινούργια ή παλιά, επιθεωρήσεις, οπερέτες και μπουλβάρ… Έτσι ακριβώς και στα εστιατόρια. Η άφιξη της Cookoovaya είχε γίνει θέμα συζήτησης πριν καν βρεθεί ο χώρος που θα τη στεγάσει, τα ηλεκτρονικά μέσα έσπευσαν να είναι πρώτα εκεί πριν καν ζεσταθούν οι εστίες από τη φωτιά. Πέντε ονόματα του χώρου, αλφαβητικά Κλεομένης Ζουρνατζής, Νίκος Καραθάνος, Περικλής Κοσκινάς, αδερφοί Λιάκοι, επιτυχημένος ο καθένας στο δικό του κομμάτι, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στο κοινό της Αθήνας, μονίμους κατοίκους και παρεπιδημούντες, μια «σοφή» κουζίνα. Μαζί τους και ο έμπειρος καλός σεφ Σπύρος Παυλίδης.

Η Πρωτοτυπία: Εδώ όλα μοιάζουν να θέλουν να ανατρέψουν τους κανόνες. Μεγάλη σάλα που καθίζει διακόσιους συνδαιτυμόνες, μεσημέρι-βράδυ λειτουργία, ρουστίκ και λόγια κουζίνα μαζί, μεγάλη λίστα κρασιών αλλά και house wine, χωρίς όμως οινοχόους, λινά τραπεζομάντιλα, καλά σερβίτσια και πετσέτες, αλλά σερβίρισμα των πιάτων στη μέση του τραπεζιού «όπως συνηθίζαμε πάντοτε στην Ελλάδα». Ο ψηλοτάβανος μεγάλος χώρος χρειάζεται μια βοήθεια από άποψη ηχομόνωσης για να αποφεύγεται η φασαρία.
Κάρτα φαγητού: Και εδώ πρωτοτυπία, αφού οι κατηγορίες των πιάτων, που αλλάζουν πολύ συχνά ανάλογα με την εποχικότητα και τις διαθέσιμες, ομολογουμένως πολύ καλές, πρώτες ύλες, είναι χωρισμένες με άλλη λογική. Στο κομμάτι «κατσαρόλα» όμως ένιωσα μια έλλειψη, ένα κενό σε αυτό που θα περίμενα να δω ως πρόταση φαγητού κατσαρόλας σε ένα σοφής κατεύθυνσης εστιατόριο ελληνικής κουζίνας.

Κουζίνα και σέρβις: Ίσως η πιο καλά εξοπλισμένη κουζίνα αθηναϊκού εστιατορίου, κατά το ένα τμήμα της ανοιχτή στο κοινό ώστε να βλέπει ως παράσταση τα τεκταινόμενα ενώ απολαμβάνει το φαγητό του. Πολυάνθρωπο σέρβις, γρήγορο και επαγγελματικό, αν και κάποιες φορές λίγο αμήχανο ή ασυντόνιστο, αλλά υποθέτω ότι είναι θέμα χρόνου να βρουν τα πατήματά τους. Ως μεγάλη αδυναμία ωστόσο θα χαρακτηρίσω την παραμονή στο τραπέζι του ίδιου πιάτου όπου ενώ είχαν προηγηθεί ψαρικά θα έπρεπε να σερβιριστούν και τα κρεατικά μας. Μας τα άλλαξαν κατόπιν αιτήματος, όπως και τα μαχαιροπίρουνα.


Γεύση: Η αθηναϊκή μαγιονέζα είχε όλα τα καλά στοιχεία της κλασικής: φρέσκο ζουμερό ψάρι, ανάλαφρη μαγιονέζα, σωστά βρασμένα λαχανικά, ένταση από μια εξαιρετικής ποιότητας κάππαρη, που όμως ήταν λιγότερη από όσο θα ήθελα. Η χορτόπιτα από τον ξυλόφουρνο υποδειγματική σε ζύμη, ψήσιμο, ισορροπία υλικών, χωρίς όμως τις αρωματικές εντάσεις από μυρωδικά χόρτα, αλλά αυτό είναι ίσως προσωπικό γούστο. Το μεδούλι που με λαχτάρα παραγγείλαμε δεν κατάφερε να προσφέρει την απογείωση που περιμέναμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μάλλον αδυνάτιζε την έντασή του, ενώ η έλλειψη αλατιού ήταν εμφανής. Ο πουρές από κολοκάσι ονειρεμένος, αλλά η αλμύρα από καπνιστό χέλι δεν έσβηνε ούτε με τη γλύκα του. Εξαιρετικός και ο πουρές που συνόδευε τα μοσχαρίσια μάγουλα, από τα οποία όμως έλειπε η βαθιά νοστιμιά στην οποία μας έχουν συνηθίσει τόσο ο Περικλής Κοσκινάς όσο και ο Νίκος Καραθάνος. Το ψητό αρνάκι ήταν άψογο τόσο σε γεύση όσο και σε ψήσιμο και αρώματα.


cookoovaya2590

Στο διά ταύτα: Μια νέα πρόταση, μια εκδοχή μπιστρό-αστικής-ταβέρνας που θέλει να αγκαλιάσει όλα τα κοινά, όλες τις ηλικίες, με γεύσεις κοινά αποδεκτές χωρίς υπερβολές. Το αποτέλεσμα γευστικά δεν έχει καταφέρει να αποδώσει το μέγιστο που έχουμε απολαύσει από τους σεφ που χρόνια παρακολουθούμε στις κουζίνες τους, αλλά ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους, οπότε πιστεύω ότι αξίζει να περιμένουμε. Η ταυτότητα της κουζίνας, κατά τη δική μου πάντοτε άποψη, δεν έχει βρεθεί ακόμη, η σοφία στην επιλογή των υλικών και στη διαχείρισή τους υπάρχει, πρέπει όμως να βρεθεί και στο τελικό αποτέλεσμα.

Τιμή:
Πρώτα, σαλάτες €8,50-€19, κύρια €12,50-€29, γλυκά €6-€8,50.Από τη Νανά Δαρειώτη

Δημοσιεύθηκε στο τευχος 20 (Φεβρουάριος 2015)


SHMEIOSH

ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ