30 τραπέζια της πόλης

Επιλέξαμε και σας προτείνουμε –με αλφαβητική σειρά– τα εστιατόρια που μας αρέσουν για το φαγητό, το σέρβις, την ατμόσφαιρα, ακόμη και –γιατί όχι;– τη θέα τους, ιδανικά για γιορτινές εξόδους.
Απο τις Νανά Δαρειώτη, Μαρία Ζαφειράτου και Θάλεια Τσιχλάκη
30 τραπέζια της πόλης
Αγοραστός Πολίτικη Κουζίνα
Στην καρδιά του Χαλανδρίου, ο Δημήτρης Αγοραστός μαγειρεύει με την καρδιά του και κάθε πιάτο που σερβίρει έχει την αγάπη του. Για τις ημέρες που η παρέα θέλει χορταστικό, αγαπησιάρικο φαγητό, νόστιμο και σε εξαιρετικές τιμές, το προτείνω ανεπιφύλακτα. Από πιάτα, τις πίτες, χοιρινό γάλακτος με σύκα και καραμελωμένα κρεμμύδια, το βετούλι με κριθαράκι και τα μοσχαρίσια μάγουλα, το χιουνκιάρ, τα μαντί, το κότσι στα κάρβουνα. Ρωτήστε για τα κεμπάπια και τα πιάτα ημέρας. Ν.Δ. 
Πλατεία Ελευθερωτών 4, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6617353

Aleria
Εάν αγαπάτε το κέντρο και τα πανέμορφα κτίρια των παλιών δρόμων της πόλης, εδώ ο ιδιοκτήτης Νικηφόρος Κεχαγιαδάκης έχει φτιάξει ένα σκηνικό ονειρικό, που ταιριάζει ιδιαίτερα στις γιορτές των ημερών. Στην κουζίνα, ο Γκίκας Ξενάκης, ο οποίος εξελίσσεται σε μια σταθερή αξία της εστιατορικής μας σκηνής. Εδώ οι ελληνικές πρώτες ύλες δουλεύονται και παρουσιάζονται με σύγχρονες τεχνικές και αισθητική, δίνοντας την άποψη του σεφ για τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα, η οποία ομολογουμένως είναι γοητευτική. Για τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα σερβίρονται τα μενού που ήδη μπορείτε να δείτε στο site τους. Ν.Δ. 
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, Κεραμεικός, τηλ. 210 5222633

Άνετον
Κάθε φορά που επισκέπτομαι το Άνετον, μπορεί να μην ξέρω τι θα φάω (καθώς το μενού αλλάζει σχεδόν κάθε μήνα ακολουθώντας τα εποχικά προϊόντα), αλλά ξέρω ότι σίγουρα θα φάω καλά. Καθαρές, ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις με παιχνιδιάρικες παρεμβάσεις που κάνουν τα πιάτα ξεχωριστά και καθόλου βαρετά. Το πιάτο με τις τηγανητές πατάτες σε στικς και φέτα είναι από τα λίγα πράγματα που –δικαίως– δεν βγαίνουν από τον κατάλογο και πρέπει να δοκιμάσετε. Σημείωση: Καλόγουστη και ζεστή, η πρόσφατη ανακαίνιση του χώρου τον κάνει μια καλή επιλογή για τις εξόδους των γιορτών. Μ.Ζ.
Στρατηγού Λέκκα 19, Μαρούσι, τηλ. 210 8066700

Άργουρα
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Νίκος Μιχαήλ έχει καταφέρει να κάνει προορισμό τις Τζιτζιφιές, μια γειτονιά που άλλοτε ήταν γνωστή για τα ψαρομάγαζά της. Εδώ θα έρθεις για ψάρι και θαλασσινά με την ελάχιστη παρέμβαση, αλλά με βαθιά νοστιμιά. Η οπτική επαφή με την ανοιχτή κουζίνα ανοίγει την όρεξη, ενώ τα δεκάδες γλαστράκια στη στεγασμένη αυλή με τα παράταιρα τραπέζια δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που εύκολα θα αγαπήσεις. Η ταραμοσαλάτα με γλυκοπατάτα παραμένει μπεστ σέλερ, όπως και τα φιλέτα ψαριών μαριναρισμένα με εσπεριδοειδή και η ζεστή μελιτζάνα με καπνιστό χέλι. Ν.Δ.
Αγησιλάου 49-51, Τζιτζιφιές, τηλ. 217 7173200

Baku
Αν πρόκειται να περάσετε ένα από τα δύο ρεβεγιόν σας σε εστιατόριο, τότε μια επίσκεψη στο συγκεκριμένο αξίζει ακόμη κι αν θα πρέπει να διανύσετε αρκετά χιλιόμετρα για να κατεβείτε στα νότια προάστια. Ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής έχει φροντίσει τόσο το χριστουγεννιάτικο μενού όσο και αυτό της Πρωτοχρονιάς να διαθέτουν μια τέλεια μείξη μεσογειακής και διεθνούς κουζίνας που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Για τις υπόλοιπες ημέρες, μπορείτε να διαλέξετε επίσης εξαιρετικά πιάτα από το χειμερινό μενού ή να απολαύσετε κάθε Παρασκευή επιλογές του σεφ σε ειδικό μενού των €25. Μ.Ζ.
Λητούς 11, ξενοδοχείο The Margi, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8929000

Βασίλαινας
Από το 1920 που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του, ο Βασίλαινας παραμένει σταθερή αξία για τη θαλασσινή του κουζίνα και σήμερα βρίσκεται στα χέρια του Θανάση Βασίλαινα, που συνεχίζει με την ίδια αγάπη. Στην κουζίνα βρίσκεται ο Ρενάτο Μεκόλι, ταλαντούχος σεφ που αγαπά και τιμά την κουζίνα της θάλασσας, εμπλουτίζοντας ωστόσο την κάρτα και με πιο… στεριανές προτάσεις. Το μενού αλλάζει συχνά, τα ψάρια και τα θαλασσινά που σερβίρονται ακολουθούν με σεβασμό τις εποχές του χρόνου, ενώ μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στο μενού ντεγκουστασιόν και στην α λα καρτ εκδοχή. Ν.Δ. 
Αιτωλικού 72 & Βιτωλίων, Πειραιάς, τηλ. 210 4612457

Botrini’s
Ο  Έκτορας Μποτρίνι αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για το εστιατόριο Botrini’s να συντονιστεί, γαστρονομικά, όσο αυτό είναι εφικτό, με το εστιατόριο Etrusco στην Κέρκυρα. Κι έτσι δημιούργησε ένα μενού ντεγκουστασιόν με 22 νέα και παλαιότερα δημοφιλή πιάτα του, ώστε να δώσει και στο κοινό της Αθήνας την ευκαιρία να γνωρίσει την πραγματική κουζίνα του. Ακόμη και σε όσους θα είχαν ως μοναδικό τους κίνητρο την περιέργεια, θα συνιστούσα να επισκεφτούν το εστιατόριο μία φορά για να διαπιστώσουν πως η γεύση μπορεί να είναι ταυτόχρονα απόλαυση του ουρανίσκου και παιχνίδι του μυαλού. Θ.Τ.
Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 22Β, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6857323

Cash
Αν με ρωτήσεις πού νομίζω ότι μπορείς να διασκεδάσεις, να πιεις και να φας καλά στον ίδιο χώρο, χωρίς δεύτερη σκέψη σου απαντώ: στο Cash. Γιατί στο μεν μπιστρό του πρώτου ορόφου μπορείς να απολαύσεις την πολύ καλή κουζίνα του σεφ Γιάννη Παρίκου –μην παραλείψεις τα χτένια με dashi, πουρέ τοπιναμπούρ και βινεγκρέτ με μορχέλες– ή να πάρεις ένα κοκτέιλ που θα διαλέξεις από την ειδική κάρτα, συνδυάζοντάς το με κάποια τάπας. Στο ισόγειο, ο χώρος είναι αμιγώς κλαμπίστικος, με πιο δυνατή μουσική, αφού ο κόσμος έρχεται για να διασκεδάσει πίνοντας και ακούγοντας μουσική. Θ.Τ.
Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, τηλ. 212 1004772

Cinco
Το Cinco θα το συνιστούσα σε όποιον θέλει να διευρύνει τους γευστικούς του ορίζοντες δοκιμάζοντας γάλα τίγρη και «καρπάτσο» κοιλιάς τόνου με λίπος από ιμπέρικο. Μόνο που θα του πρότεινα να πάει λίγο πριν κλείσουν τα μαγαζιά, το βράδυ, όταν ακόμη δεν έχει πλακώσει ο πολύς κόσμος. Γιατί αυτή είναι η καλύτερη ώρα για να ακούσεις τι λέει ο σερβιτόρος που σου περιγράφει τα πιάτα της περουβιανο-γιαπωνεζο-ισπανικής κουζίνας του Δημήτρη Κατριβέση. Μετά θα μείνεις για ποτό γιατί το «πάρτι» εδώ αρχίζει μετά τις 11, όταν όλοι πίνουν pisco sour συνδυάζοντάς το με γαρίδες τηγανητές και μαγιονέζα από πιπεριές χαλαπένιο. Θ.Τ.
Σκουφά 52, Κολωνάκι, τηλ. 210 3643603

City Bistro
Το City Link είναι ένα από τα λίγα σημεία της πόλης που μεταμορφώνεται τόσο διακριτικά τις γιορτές, συνδυάζοντας την πολυτέλεια των εμπορικών καταστημάτων του με εικόνες από παλιά παραμύθια. Στην καρδιά της στολισμένης στοάς, το City Bistro είναι ιδανικό μετά τα ψώνια είτε για ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι είτε για ένα πιο σοφιστικέ δείπνο. Πέρα από τη ραφιναρισμένη κουζίνα του, υπάρχουν δύο ακόμη λόγοι για τους οποίους αξίζει το City Bistro: τα εξαιρετικά γλυκά του Θοδωρή Μωυσίδη και η ευγενική παρουσία του Αλέξη Σιμωνίδη πίσω από την μπάρα του City Bar, το οποίο λειτουργεί και αυτόνομα. Θ.Τ. 
City Link, Στοά Σπυρομήλιου, Σύνταγμα, τηλ. 210 3211315

Fuga
Αυτές τις γιορτινές νύχτες ονειρεύομαι μια ολοκληρωμένη έξοδο, σε μια λαμπερή ατμόσφαιρα γιορτής: Να ξεκινήσω τη βραδιά μου σχετικά νωρίς, παρακολουθώντας πρώτα μια παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής. Μπορεί να είναι η «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ ή η βραδιά οπερέτας «Και του χρόνου, να ’μαστε… gala!». Μετά θέλω να συνεχίσω στο Fuga, το εστιατόριο του Μεγάρου. Εκεί μπορεί να επιλέξω, ανάλογα με τα κέφια μου, είτε το ελαφρύ δείπνο των φίλων του Μεγάρου είτε να παραγγείλω ένα πλήρες γεύμα από τον κατάλογο, που πάντα συμπεριλαμβάνει και ένα ριζότο, όπως αυτό με το σαφράν, την παλαιωμένη παρμεζάνα και τον ζωμό μοσχαριού. Θ.Τ.
Κόκκαλη 1, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 7242979

Furin Kazan
Αν έχεις ανεβοκατέβει την Ερμού καμιά τριανταριά φορές, είσαι φορτωμένος με δώρα και θέλεις να ξαποστάσεις και να φας καλά, ο δρόμος θα σε βγάλει σε αυτό το sushi bar. Κρατήσεις γίνονται αλλά ακόμη κι έτσι μπορεί να χρειαστεί να περιμένεις λίγο, γι’ αυτό καλύτερα να αποφύγεις τις ώρες αιχμής. Όπως και να έχει, πάντως, στο τέλος οι κόποι σου ανταμείβονται με εύγεστο, τίμιο σούσι και νιγκίρι. Να εξηγηθώ: δεν είναι το εστιατόριο που προτείνω για ένα ήσυχο γεύμα. Είναι το εστιατόριο όπου θα πας, θα στριμωχθείς λίγο, θα φας, θα ευχαριστηθείς και ύστερα από λίγο θα φύγεις γιατί έχεις να συνεχίσεις και τα ψώνια σου. Μ.Ζ.
Απόλλωνος 2, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229170

Galaxy Hilton
Το Galaxy προσφέρει την πιο φαντασμαγορική θέα της στολισμένης Αθήνας, μια ξεχωριστή λάμψη και χαλαρή ατμόσφαιρα πάρτι. Ο executive chef Κώστας Αθανασίου σερβίρει μια κουζίνα που κινείται σε επιλογές από το BBQ, σαλάτες, ριζότο ή ζυμαρικά και σούσι. Τις νύχτες των ρεβεγιόν, επειδή τα τραπέζια στο εστιατόριο είναι σχετικά λίγα, τα πράγματα δυσκολεύουν. Υπάρχει όμως το σχετικό πηγαινέλα και κάποιοι επιλέγουν ως λύση το finger food, στον χώρο του μπαρ. Παραμονή Πρωτοχρονιάς, την ώρα που αλλάζει ο χρόνος, όσοι βρεθούν εδώ θα βγουν στο μεγάλο μπαλκόνι για να απολαύσουν τα πυροτεχνήματα, ανταλλάσσοντας ευχές. Θ.Τ.  
Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα, τηλ. 210 7281000

GB Roof Garden
Ως παιδί ανυπομονούσα να έρθουν οι γιορτές για να με πάνε για φαγητό στο ισόγειο τότε GB Corner. Η βρετανικής αισθητικής αίθουσά του και το κλασικό και νόστιμο φαγητό του ήταν για μένα μια γευστική υπόσχεση, που ανανεωνόταν από χρόνο σε χρόνο. Η παρουσία του σεφ Αστέριου Κουστούδη στις κουζίνες του Roof Garden και η αγαστή συνεργασία του με τον executive chef του ομίλου, Σωτήρη Ευαγγέλου, επαναφέρουν στη συνείδησή μας την ιδέα ενός GB που λειτουργεί ως γαστρονομική πρόταση για εμάς που ονειρευόμαστε τα Χριστούγεννα στο κέντρο της φωταγωγημένης Αθήνας. Θ.Τ. 
Βασιλέως Γεωργίου Α’, Σύνταγμα, τηλ. 210 3330766, 210 3330000

Hytra
Προτείνω πάντα τη Hytra ως ιδανικό χώρο για δείπνο μετά το θέατρο ή για όποιον σκέφτεται να παρατείνει τη βραδιά του με finger food στο πολύ καλό μπαρ, όπου το γενικό πρόσταγμα έχει ο Γιάννης Κοροβέσης. Παίζει και τρίτη λύση: Γρήγορο δείπνο στο Hytra Απλά. Δεν μπορώ να πω αν τα πιάτα του νέου σεφ Τάσου Μαντή δένουν με την αισθητική της «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, αλλά σας διαβεβαιώ πως το ραφιναρισμένο μαγειρικό του στυλ έχει πάει το εστιατόριο πολλά βήματα μπροστά, οπότε η γαστρονομική απόλαυση είναι εξασφαλισμένη. Θ.Τ.  
6ος όροφος Στέγης Γραμμάτων και
Τεχνών, Συγγρού 107, τηλ. κρατήσεων: 210 3316767, 217 7071118

Il Postino
Τα Χριστούγεννα στην Αθήνα θέλουν ατελείωτες βόλτες στο κέντρο για ψώνια και δώρα. Τα δικά μου Χριστούγεννα περιλαμβάνουν και μία στάση σε αυτό το ιταλικό εστιατόριο για ξεκούραση και ανεφοδιασμό ενέργειας. Το vitello tonnato, το κατσικίσιο τυρί με πέστο μαϊντανού στα ορεκτικά και η ταλιάτα, με τα νιόκι και τα σπαγκέτι με χειροποίητο λουκάνικο και τρούφα αποτελούν κλασικές και εγγυημένες επιλογές. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν πολλά πιάτα με φρέσκα ή απλά ζυμαρικά που σε κάνουν να νιώθεις πως, αν μη τι άλλο, αυτό το εστιατόριο αγαπά την ιταλική κουζίνα όσο κι εσύ. Μ.Ζ.
Γριβαίων 3, Κολωνάκι, τηλ. 210 3641414

Kiku
Υπάρχει το σούσι, υπάρχει όμως και το σούσι του Χρόνη Δαμαλά. Αρκεί μια δοκιμή για να καταλάβεις ότι όλα έχουν την ξεχωριστή πινελιά του σεφ. Σίγουρα ένα από τα καλύτερα sushi εστιατόρια της Ελλάδας με έναν από τους πιο ταλαντούχους και ευφάνταστους σεφ. Θα μπορούσα να αναφέρω όλο τον κατάλογο αλλά θα αρκεστώ στα τρία αγαπημένα μου: μαλακό καβούρι τεμπούρα με σάλτσα wasabi, μαγιάτικο ή τόνος ταρτάρ επάνω σε κράκερ ρυζιού και –το καλύτερο πάντα τελευταίο, αποθεωτικό– νιγκίρι με χέλι και ζεστό φουαγκρά. Ιδιαίτερες προτάσεις για τα επίσημα τραπέζια των ημερών. Μ.Ζ.
Δημοκρίτου 12, Κολωνάκι, τηλ. 210 3647033

Κόλλιας
Τον Τάσο Κόλλια τον αγαπούν όλοι οι ψαροφάγοι και τον σέβονται όλοι οι ψαρομάγειρες. Μαστόρικο τηγάνι, άψογο ψήσιμο, ψάρια όλων των κατηγοριών, εποχικά, θαλασσινά από τα νησιά μας, μεζέδες και ανοιχτόκαρδη διάθεση. Στα τραπέζια θα βρεις από εφοπλιστές και επιχειρηματίες μέχρι τους παλιούς καλούς πελάτες που τον ακολουθούν όλα τα χρόνια της καριέρας του, από την πρώτη ημέρα που άνοιξε το πρώτο μαγαζί του στα Ταμπούρια του Πειραιά. Ν.Δ. 
Λεωφ. Συγγρού 303 & Δημοσθένους, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9408620

La Gabinoteca
Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι κατάλληλη. Το πρωί για καφέ και πρωινό με σάντουιτς από φρεσκοψημένα ψωμάκια, το μεσημέρι για τσιμπολόγημα με tapas ή το βράδυ για δείπνο και εκλεκτά κοκτέιλ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τόσο η γεύση όσο και η παρουσίαση των πιάτων είναι ιδιαίτερα προσεγμένες, ώστε να χορταίνει και το μάτι και το στομάχι. Γκασπάτσιο Ανδαλουσίας, κεφτεδάκια με πουρέ κολοκύθας, μελωμένο ραβιόλι με ψητό φουαγκρά, και μοσχαρίσια μάγουλα «όπως τα προτιμά ο Νίνο», είναι μερικές από τις προτάσεις μου. Μ.Ζ.
Δηλιγιάννη 56, Κεφαλάρι, τηλ. 210 8083988

Μάνη Μάνη
Εδώ η κουζίνα κινείται σε αυστηρά ελληνικό ρεπερτόριο, με μια μεγαλύτερη έμφαση στις μεσσηνιακές πρώτες ύλες και γεύσεις. Ο Αλέξανδρος Φουρούλης ωριμάζει ως μάγειρας και μαζί του το φαγητό που προσφέρει, καλοδουλεμένο, νόστιμο, προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Το ψηλοτάβανο νεοκλασικό που στεγάζει το εστιατόριο ανακαινίστηκε πρόσφατα και έγινε πιο φωτεινό, το σέρβις είναι γρήγορο και ευγενικό, η λίστα των κρασιών καλή και σε πολύ φιλικές τιμές. Αν έπρεπε να διαλέξω ένα μόνο πιάτο, θα ήταν οι ραβιόλες με μοσχαρίσια ουρά σε ζωμό κρέατος με μανιτάρια και λαχανικά για την ντελικάτη γεύση, τα συμπυκνωμένα αρώματα και την αρτιότητα στην εκτέλεση. Ν.Δ.   
Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ. 210 9218180

Mimaya
Η Γλυφάδα δεν είναι μόνο μπιφτέκια και μπέργκερ. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Μιχάλης Ηρωγλίδης μαζί με τη σύντροφό του Μαίρη Μέξη έχουν στήσει στον μικρό εκτός κέντρου δρόμο ένα εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, την οποία προβάλλει και ο όμορφα σχεδιασμένος χώρος. Στοιχεία από Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία του Νότου, μαζί με ελληνικές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη, έκαναν το μικρό εστιατόριο να κερδίσει το στοίχημα με τους δύσκολους κατοίκους της περιοχής. Συζητήστε πριν παραγγείλετε, θα σας καθοδηγήσουν όμορφα, και δοκιμάστε τα διαφορετικά αλάτια του τραπεζιού, αξίζει τον κόπο. Ν.Δ.
Μάρκου Μπότσαρη 8, Γλυφάδα, τηλ. 210 8944850

Olive Garden
Στην Πανεπιστημίου, στην καρδιά της πόλης και με βλέμμα στον ουρανό, κρύβεται ένας ελαιώνας με θέα στην Ακρόπολη. Ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος προτείνει γεύσεις που απέχουν από όσες έχουμε συνηθίσει σε ξενοδοχειακά εστιατόρια, πιάτα ελληνικά, παρουσιασμένα όμως με φαντασία, έμπνευση και ένα κλείσιμο ματιού στη σοβαροφάνεια, με πραγματική νοστιμιά και οικεία γεύση. Γιουβαρλάκια σκορπίνας, καλαμάρι με καπνιστό χέλι και κανθαρέλες, τιραμισού με ελληνικό καφέ είναι μερικά από τα πιάτα που προτείνω. Ν.Δ.
Ξενoδοχείο Titania, Πανεπιστημίου 52, τηλ. 210 3838511, 210 3326000

Polly Maggoo
Είναι το μαγαζί που θες να πας ένα κρύο βράδυ καθημερινής και να ευχαριστηθείς ένα ιδιαίτερο γεύμα γαλλικών γεύσεων. Ο χώρος, η εξυπηρέτηση και το πρώτο ποτήρι κρασί θα αρχίσουν να ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Μετά θα έρθουν τα πιάτα: η σπυρωτή φακή με σχοινόπρασο και αβγό ποσέ, το μοσχαρίσιο συκώτι με κονιάκ και πουρέ πατάτας, το μυλοκόπι με κάππαρη και σος αγιολί ή ίσως το μοσχαράκι μπρεζέ με καπνιστό τυρί Βερμίου και λάχανο να ανατρέψει εντελώς την παγωμένη κατάσταση. Εμπιστευθείτε το προσωπικό και θα περάσετε σίγουρα καλά. Μ.Ζ.
Λεωνίδου 80, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5241120

Rakkan
Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να προτείνω αυτό το μαγαζί στους φαν του κλασικού σούσι, διότι μάλλον κινδυνεύω με διαπόμπευση. Το συνιστώ όμως ανεπιφύλακτα σε όσους δεν έχουν πρόβλημα να βλέπουν τα πράγματα και από μια διαφορετική οπτική (και γευστική) γωνία. Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη fusion, γιατί παραέχει γίνει κατάχρησή της. Θα πω ότι πρόκειται για μία διαφορετική, πειραγμένη ιαπωνική κουζίνα που έχει να προτείνει κάτι ιδιαίτερο σε πιάτα που μας είναι ήδη γνώριμα. Σίγουρα όμως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για γιορτινή έξοδο και γεύμα. Προτιμήστε το μεσημέρι ύστερα από μια μεγάλη βόλτα στην Κηφισιά. Μ.Ζ. 
Λεωφ. Κηφισίας 238-240, Κηφισιά, τηλ. 210 8087941

Τα γιουβετσάκια
Το επιλέγω για αυτό ακριβώς που είναι. Ένα από τα ελάχιστα εστιατόρια όπου μπορείς να απολαύσεις τα φαγητά μιας παραδοσιακής αστικής κουζίνας, με σεβασμό στην πρώτη ύλη. Γεμιστή γαλοπούλα με τα κάστανα και τα κουκουνάρια της, γουρουνόπουλο στη λαδόκολλα και ζαρκάδι με δαμάσκηνα και κουκουνάρι είναι κάποια από τα πιάτα του εορταστικού καταλόγου, αλλά δεν θα λείπουν και τα κλασικά πιάτα όπως οι λαχανοντολμάδες και οι πίτες, αλλά και τα ψάρια. Ο ιδιοκτήτης Χάρης Τζίτζης επιλέγει καθημερινά μόνος του οτιδήποτε μπαίνει στην κουζίνα και προσφέρει την ασφάλεια της σταθερής ποιότητας. Ν.Δ. 
Ιθώµης 20 & Μορέως, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648081

Tamarind
Η ασιατική κουζίνα ταιριάζει στο κλίμα των γιορτών, ειδικά σε αυτόν τον χώρο που έχω ξαναγράψει ότι με μεταφέρει στα αντίστοιχα παρισινά μικρά εστιατόρια. Το Μεταξουργείο είναι προορισμός ιδιαίτερος και ευχάριστος, ο κόσμος του Tamarind πολύχρωμος και όμορφος, όπως και η διακόσμησή του.
Η κουζίνα είναι αυθεντική, ρουστίκ, σπιτική ταϊλανδέζικη και από το μενού προτείνω ανεπιφύλακτα το Πατ Τάι, τα ρυζομακάρονα δηλαδή με το αβγό, τα λαχανικά και τα φιστίκια, την ταϊλανδέζικη εκδοχή του σούσι και τα ντάμπλινγκς ατμού. Συνοδεύστε τα με μπίρα ή με κάποιο από τα πολύ καλά κοκτέιλ του καταλόγου. Ν.Δ. 
Κεραμεικού 51, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5225945

Terrasse
Επειδή οι γιορτές ταυτίζονται με το καλό φαγητό και επειδή, καταπώς φαίνεται, ισχύει κι ο μύθος που θέλει τον φοίνικα να ξαναγεννιέται από τις στάχτες του, προτείνω να πάρεις μια γεύση τού πώς εννοεί την αναγέννηση για το ξενοδοχείο Πεντελικόν ο νέος σεφ Γιώργος Στυλιανουδάκης. Ο στόχος του είναι να χρησιμοποιεί τις πολύ καλές πρώτες ύλες που ανακαλύπτει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, ακολουθώντας όμως και τις πιο σύγχρονες, διεθνείς, μαγειρικές τεχνικές που του επιτρέπουν να βγάλει πιάτα που αποπνέουν άρωμα Ελλάδας, όπως το εκπληκτικό του αρνάκι μπρεζέ σε ελαιόλαδο. Θ.Τ.  
Δηλιγιάννη 66, Κηφισιά, τηλ. 210 6230650

Τηλέμαχος
Ανακαινισμένος αλλά συνεπής στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών του. Η καλή φήμη του στηρίζεται κυρίως στα κρεατικά του: ποιότητα, σίτεμα, κοπή, ψήσιμο. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι συνοδεύει τα πιάτα ή συμπληρώνει το μενού είναι εξίσου αξιομνημόνευτο, όπως ακριβώς και η καλά μελετημένη λίστα με εγχώρια και εισαγόμενα κρασιά. Ταρτάρ από φιλέτο μοσχαριού, καρπάτσιο μοσχάρι, αρνάκι κλέφτικο στο χαρτί με κεφαλοτύρι και σκόρδο και φυσικά ζουμερές σπαλομπριζόλες, λαχταριστά T-Bones και φιλέτα είναι μερικές από τις προτάσεις που σίγουρα θα ικανοποιήσουν τους λάτρεις του κρέατος. Μ.Ζ. 
Φραγκοπούλου 22 & Μάρκου Μπότσαρη, Κηφισιά, τηλ. 210 8076680

Tudor Hall
Το Tudor Hall του ξενοδοχείου King George είναι το πρώτο σημείο που θα σκεφτείς για επίσημο δείπνο με την προοπτική να αγναντεύεις την Ακρόπολη πέρα από τη φωτισμένη πλατεία Συντάγματος. Το μενού που επιμελήθηκε ο executive chef Σωτήρης Ευαγγέλου και υλοποιεί ο σεφ Αλέξανδρος Κοσκινάς ξεκινάει από τη λογική των almost raw ορεκτικών για να καταλήξει σε πιάτα με σαφείς ελληνικές πινελιές, όπως το σιγοψημένο, τρυφερό γουρουνόπουλο, με αρωματικά βότανα σε τραγανή πίτα με χυμούς χωριάτικης σαλάτας και αφρό τζατζίκι, ή στα πιο γιορτινά, ψητός φασιανός και τοπιναμπούρ γκρατινέ με τρούφα. Θ.Τ.
Βασιλέως Γεωργίου Α’ 3, πλατεία Συντάγματος, τηλ. 210 3330265

Vezene
Στο άκουσμα του εν λόγω εστιατορίου, το μυαλό σου πάει αυτόματα σε πρώτης ποιότητας κρέατα, στη σωστή κοπή, στο άψογο ψήσιμο και σερβίρισμα. Σωστό, από μία άποψη, αλλά και κάπως άδικο για τα εξαιρετικά φρέσκα ψάρια που διαθέτει (και τα ψήνει εξίσου τέλεια με τα κρέατα), το νιόκι με ραγού από χοιρινό σβέρκο, τα πεντανόστιμα ψητά χτένια με σχοινόπρασο, το μελωμένο γιουβετσάκι από ουρά και μάγουλα ψημένο για 24 ώρες στη γάστρα, ακόμη και την ταπεινή πίτσα με την τόσο τραγανή και ελαφριά ζύμη. Από φέτος λειτουργεί και Κυριακές μεσημέρι. Μ.Ζ.  
Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, τηλ. 210 7232002


Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 19 (Δεκέμβριος 2014-Ιανουάριος 2015)







ΤΑΞΙΔΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ -ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ